Skip to content

Nowoczesna architektura : Muzeum Serublego Muzeum Konkurs na rozszerzenie zadań Gösta / XML

2 miesiące ago

517 words

Dzięki uprzejmości architektury XML Urbanism Ta propozycja rozszerzenia Muzeum Serlachius w Mänttä w Finlandii została złożona przez XML.
Wszechobecny krajobraz sprowokował architektów do opracowania schematu, który stał się medianą między zewnętrznym światem przyrody i wewnętrznym światem sztuki.
Więcej informacji i zdjęć na temat tego projektu po przerwie.
Wymagany program został rozprowadzony wzdłuż ciągłej trasy, która łączy różne klastry programowe, takie jak galerie, magazyn, restauracja i biuro.
Krążenie pomiędzy tymi skupieniami jest zgięte w okrąg, co pozwala na uzyskanie dwóch warunków doświadczalnych: w środku koła szereg zamkniętych przestrzeni wystawowych pozwala zwiedzającym skupić się na doświadczeniu sztuki, podczas gdy na zewnątrz okręgu ciągła trasa łącząca Klastry programowe pozwalają na przemianę tych intymnych doświadczeń z widokami na otaczającą przyrodę.
Dzięki architekturze XML Urbanistyka urbanistyczna Nieregularna przestrzeń między skrzyniami programowymi zamienia się w Ogród Galerii, kontynuując tradycję architektury krajobrazu, która jest częścią historii muzeum.
W związku z tym w lecie powierzchnia posadzki Muzeum zostaje wydłużona, co może doprowadzić do dwukrotnego przekonfigurowania tożsamości muzeum – Wintermuseum.
i.
Summermuseum.
które hostują programy różnych typów.
W przeciwieństwie do ogromu otaczającego krajobrazu, ten zamknięty ogród może być używany do eksponowania kolekcji rzeźb w muzeum, ale także jako przestrzeń eventowa, przyjmująca wykłady, maratony-wywiady lub pokazy zewnętrzne i pikniki artystyczne.
Jako ogród utopiony w samym sercu muzeum, Galeria Ogrodowa może stać się platformą do eksperymentowania z nieoczekiwanymi relacjami między sztuką a naturą.
plan 01 Każda z wymaganych przestrzeni galerii jest zorganizowana w oddzielnych pomieszczeniach, aby stworzyć maksymalną swobodę kuratorską.
Różne galerie mogą być używane razem do organizacji jednej wystawy, ale także oddzielone lub w aranżacjach z istniejącą przestrzenią galerii w Dworku Joenniemi.
Obiekty do obróbki i magazynowania są łączone w klastrze programowym w pobliżu pomieszczeń wystawowych ze względu na wydajność.
Jednak dzięki takiemu rozwiązaniu kuratorzy mogą włączyć archiwum muzeum w wystawy oferujące możliwość eksperymentowania z nowymi modelami kuratorskimi i sposobami wyświetlania sztuki.
Dzięki architekturze XML Badania urbanistyczne W podobny sposób, jak programistyczne skupiska w pierścieniowym wnętrzu, istniejące muzeum połączone jest w jednym punkcie z ciągłą trasą muzealną.
Jak diament w złotym pierścieniu, Joenniemi Manor.
jako jedyny architektoniczny tom na zewnątrz pierścienia.
jest ponownie kontekstualizowany jako klejnot ekspansji muzeum.
Zamiast prowokować opozycję między naturą i sztuką.
ciągła ścieżka muzealna sekwencjonuje oba warunki, aby istnieć same z siebie.
Ciągła trasa to nie tylko organizowanie muzeów.
program, ale także pośredniczy między dwoma światami, które ostatecznie spotykają się w doświadczeniach odwiedzających muzeum.
Architekt: Architektura XML Badania Urbanism Lokalizacja: Mänttä, Finlandia Program: Muzeum (rozbudowa): galerie, biuro, zaplecze archiwalne, restauracja Powierzchnia: 15000 m2 Rok: 2011 Klient: Fundacja Sztuk Pięknych im.
Gösta Serlachiusza: Plan miejscowy Konkursu 01
[więcej w: pompa ciepła cwu, koszt pozwolenia na budowę, ogrodzenie koszt ]

Powiązane tematy z artykułem: koszt pozwolenia na budowę ogrodzenie koszt pompa ciepła cwu